Thursday, November 8, 2007

(Ne)odgovornost nadležnih za diskriminaciju


Nepoznati autori plakata u Sarajevu i Zenici smo mi iz otac.ba :)

Jedini odgovor Centra za socijalni rad na ovaj napad je bio, kako piše AS i Dnevni Avaz "Nismo mi krivi nego Sud". Uz to ide priznanje da se majkama uglavnom daje skrbništvo.

Centar za socijalni rad izgleda nikako ne može da se makne sa svoje osnovne pozicije "Mi nismo nadležni". Zašto onda postoje? Ako nisu odgovorni nizašta onda ih vlada treba ukinuti. Samo traće naše i svoje vrijeme u svojim beskorisnim kancelarijama.

Nadležnost je čudna stvar. U Bosni ljudi na sve moguće načine izbjegavaju nadležnost, ili drugim riječima odgovornost. Uvijek ima neko iznad ili neko drugi koji je trebao uraditi posao koji nije uradio onaj koji se pita. Sudije su nadležne donijeti odluku o starateljstvu ali sudije nisu išle na fakultet učiti o najboljem interesu djece, emocionalnom zlostavljanju, nasilju u porodici... Sudije se bave zakonom.

Socijalni radnici su odgovorni uzeti najbolji interes djece u obzir i tako pisati svoja "stručna mišljenja". Ovo su stručna mišljenja jer ih piše stručno lice jer je ono stručnjak za najbolji interes djeteta. I kako onda nisu nadležni/odogovorni? Naravno da jesu, jer oni odlučuju o sudbinama djece. Oni su odgovorni za otuđivanje hiljada djece od svojih očeva, oni su odgovorni jer hiljade djece danas odrasta sa pogrešnom i nakaradnom idejom da su svi muškarci loši i da svi muškarci ostavljaju svoje porodice, oni su odgovorni jer današnja djeca će nastaviti ovu idelogoju međusobnog nepoštovanja, netrpeljivosti i neslaganja spolova koji su razlog opšte krize porodice u BiH. Socijalni radnici su krivi jer izbjegavaju svoje dužnosti i odgovornosti.

Prekjuče je donesena odluka na Sudu za ljudska prava u Strazburu protiv Bosne i Hercegovine.
BiH mora isplatiti majci 15 000 Eura . Zašto? Zato što Centar za socijalni rad nije htio prihvatiti odgovornost i uraditi svoj posao. I ne samo to: Centar za socijalni rad nije htio preuzeti odgovornost čak ni kad im je to Sud naredio. Umjesto da rade svoj posao oni su se bavili beskonačnom prepiskom tražeći da im se obajsni šta znači nadležnost. Ovo je najgori izgovor! Prave se da rade i da je njihov posao da utvrde šta im je nadležnost. Sud u Strazburu je ovo iskritikovao kao neprihvatljivo i osudio njihovo nereagovanje zbog kojeg je, u ovom slučaju, jedna majka izgubila kontakt sa svojim sinom punih šest godina!

Ovo nije prvi put da se ovako nešto desilo. Desetine očeva koje sa jave www.otac.ba potvrđuju ovakav rad Centra: kad dobiju uvid u svoj slučaj sva papirologija se svodi na pisma između Centra i nadležnog Ministarstva u kojima se raspravlja o tome šta je čija nadležnost. Na slučaju se ustvari ne radi. Krajnje je vrijeme da Centri prestanu sa ovom praksom i počnu raditi na stvarnim slučajevima. Krajnje je vrijeme da se počnu baviti najboljim interesom djece u ovoj zemlji a ne se kriti iza neodgovornosti.


Ovo je bila prva presuda Suda u Strazburu protiv BiH koja se odnosila na rad Centra za socijalni rad. Koštala je vladu 15 000 Eura. Preko 200 slučajeva je priloženo i čeka presude. Koliko hiljada će vlada BiH još morati da isplati zbog izbjegavanja
nadležnosti Centra za socijalni rad?


Komentar Esada Beganovića u AS-u je neprihvatljiv i ne odgovara na pitanje o diskriminaciji očeva: socijalni radnici jesu odgovorni za svoja "stručna mišljenja" i najbolji interes djeteta. Naša borba protiv diskriminacije očeva se nastavlja. 19. novembar je Svjestki Dan borbe protiv zlostavljanja djece i mi ćemo taj dan pripremiti kampanju kojom ćemo promovisati ovaj problem - kako se Centar priprema da obilježi ovaj dan???






1 comment:

Nebojsa said...

Draga Morgiana,
očevi nemaju pravo na dijete. U ovom regionu prava očeva su minimalizovana jer centar za socijalni rad ide linijom manjeg otpora. Dakle majka može raditi šta hoce, može zanemarivati i uništiti djete ali centar neće preduzeti baš ništa jer ako ništa ne rade nemaju ni odgovornosti. Njihovo je da podignu platu svaki mjesec, redovno popiju kafu, i eventualno kažu da oni nijesu nadležni.
" jedan je tata "