Wednesday, November 7, 2007

Alimentacija na bosanski način

...ili Kako kazniti i oguliti oca...

U prilogu je kopija obračuna osnovnih potreba djeteta starog 21 mjesec koji je sastavila majka djeteta a Centar za socijalni rad Banja Luka odobrio! Prema ovome obračunu dijete ne može opstati bez 900 KM mjesečno. Prosječna plata u BiH = 600 KM mjesečno.

Zaključak: djecu se ne isplati imati.

Ovakav obračun bi se trebao uručiti svakom paru na dan vjenčanja da znaju šta ih čeka ako planiraju imati djecu, a ne tek kad se ljudi razvode. Pri vjenčanju partneri bi trebali dostaviti Sudu izvode svojih plata - ovisno o visini ličnih dohodaka im se onda može odobriti broj djece u skladu sa primanjima.

Svi oni parovi koji imaju prosječna primanja od 600 KM mjesečno moraju razumjeti da jedno dijete ne može preživjeti bez litre mlijeka i pola litre soka dnevno niti 10kg banana mjesečno, uz jako dug spisak hrane, ali dobre vijesti su da bar ne treba trošiti na četkicu za zube što se jasno vidi iz predstavljene liste. Ovako bi se olakšao posao Centrima za socijalni rad koji su svakako preopterećeni. Ne treba liječiti nego spriječiti. Mislim da u Kini imaju slično pravilo :)

Nedavno je jedna majka u Sarajevu tražila 1200 KM alimentacije mjesečno za dvoje maloljetne djece. Majka je u Centru prijavila prvo da ima platu od 2500 KM mjesečno, da radi kao advokat i da je "dobro situirana i da ima stan od 100 kvadrata". Dva mjeseca kasnije dala je izjavu da joj je plata 700 KM mjesečno. Mjesec dana kasnije plata joj je bila 600 KM. Kad se otac žalio i pokazao Centru njihove zapise sa svim ovim ciframa odgovorili su mu "Znate, mi ne možemo kontrolisati izjave majke. Ona može da kaže da joj je plata i 10 KM ako hoće, to je njeno pravo." U isto vrijeme su od oca tražili da donese pismo poslodavca sa pečatom i izvode o plati da bi mogli tačno odrediti alimentaciju.

Znači postoji više načina određivanja alimentacije, zavisi šta majci i Centru više odgovara i na koji način mogu izvući više od oca. Ako je majka nezaposlena, naravno, njoj treba pomoć. ako majka radi i malo zarađuje onda dijete ima čudnovato veliki apetit. Ako majka radi i dobro zarađuje a djeca su normalna onda se koriste razne metode i spletke... samo je važno da otac plati a djecu ne mora ni viđati.

Jer i za posjete i kontakt postoje razni načini određivanja/izbjegavanja, koje naravno, opet, određuje majka i samo majka: otac ne može vidjeti dijete jer je loše vrijeme, jer dijete spava, jer je bolesno, jer otac ima novu partnericu, jer je majka zaboravila, jer imaju goste, jer majka ima svoj "poseban" način tumačenja kontakta i sudske odluke o kontaktu...

No comments: