Tuesday, January 8, 2008

Život sa majkom pakao

Izjava Morgana Sowdena (www.otac.ba) policiji nakon lažne prijave bivše supruge da je oteo djecu u avgustu 2007

(kliknite na sliku za uvećanu verziju)


















Članak sa moga bloga
Sretan ti Bajram, Bozic, Nova godina a kad se vratis zavrsices u bolnici takođe je objavio Goran rainman - hvala puno Gorane! Ostavljeno je dosta komentara uz interesantnu polemiku, izdvajam par u prilogu. Sama sam razveden roditelj i znam kako je dijeliti ono što najviše volim na svijetu (svoju djecu) sa nekim koga više ne volim i koga bih najradije izbrisala (njihovog oca). Međutim, to su moja osjećanja prema bivšem mužu koja se ne poklapaju sa osjećanjima moje djece prema njihovom ocu.
Odgovoran roditelj koji zaista voli svoje dijete lako razlučuje između sebe i djeteta i zna da njegovo dijete ne mora osjećati i razmišljati isto kao on. Ovakav roditelj dijete jasno vidi kao individuu, odvojenu od sebe, i čak podstiče osjećaj slobode i jedinstvenosti svoga djeteta. Odgovornom roditelju ne treba sudska odluka da zna šta je i posutpa u najboljem interesu svoga djeteta. Odgovornom roditelju ne treba sudska odluka kao izgovor za osporavanje kontakta djeteta sa drugim roditeljem. Roditelj koji svoje dijete istinski voli ne ostavlja svoje dijete sa trećom osobom, dadiljom, kad zna da je drugi roditelj slobodan i voljan da bude sa djetetom i zna da bi djeca radije bila sa roditeljem nego sa dadiljom (ovo se radi samo iz hira, želje za osvetom). Odgovoran roditelj postupa iz ljubavi prema djetetu a ne iz svojih strahova i hirova. Odgovornog roditelja koji istinski voli svoje dijete se to dijete ne boji. Odgovorna majka lako razlikuje lošeg muža od dobrog oca. Odgovornom roditelju su djeca uvijek na prvom mjestu.


Komentar sa Goranovog bloga na članak o Morganovim dogodovštinama preko praznika:

3.1.2008 10:51:37 | Neregistrirani korisnik [una]
Dvije godine uopste ne komuniciraju. CZSR odredjuje raspored vidjanja djece s ocem 4 dana u sedmici.Otac zadovoljan.
otac.ba/TV i stampa/30.03.2007.
Rijetko vidja djecu (4 dana u sedmici postalo rijetko), ne moze im produljiti ni putovnice. Djeca imaju samo americko drzavlj. a majka ne da saglasnost.otac/tvistampa/16.09.2007.
Sada nas Morgiana obavjestava, da se majka koja dvije godine ne komunicira sa ocem slozila s tim da djeca provedu praznike sa očevom porodicom a da nakon Božića, po svojoj želji, odu i u ski kamp na sedam dana i da su avionske karte u tu svrhu kupljene jos prije dva mjeseca.

Ako je CZSR ili sud odredio raspored vidjanja djece onda je odredio i raspored vidjanja djece u doba raspusta. Zasto bi se o bilo cemu dogovarao sa majkom ako ima rjesenje od CZSR ili suda- osim ako od 26.12.2007. ne pocinje njeno pravo da provede s djecom dio njihovog raspusta.
Da li iko moze povjerovati, poslije svega napisanog o njoj, da se ona slozila s tim? Da li je vjerovatnije da je Morgan samovoljno odlucio da zadrzi djecu duze, nego sto na to ima pravo? Da li se to isto desilo i u avgustu? Mozda se desilo i nesto drugo, ali da je majka dovela dijete u policiju i prijavila da je kidnapovano to sigurno nije. Kako neko planira putovati u inozemstvo bez putovnica?
Sta je ovdje istina, sta laz, sta poluistina?


Jedan od odgovora "Uni"na Goranovom blogu:

5.1.2008 9:16:59 | Neregistrirani korisnik [Tinči]
Una...
Pročitala sam sve na stranici otac.ba i pratim ga već dulje vrijeme. Vjerujem da se za ta 4 dana ili koliko već uspio nekako izboriti ali isto tako vjerujem da bivša gđa. pokušava raditi mu i dalje probleme gdje god joj to rupe u zakonu, predrasude i situacija dopušta. Iz situacija koje prolazi netko iz moje obitelji, a koje su vrlo lične ovoj Morganovoj, jednostavno vjerujem Morganu. Vjerujem da se i uz rješenje czsr-a mora dogovarati sa bivšom, jer takvim osobama svašta padne na um, kao što joj je palo i to da se predomisli i oko ski kampa...
Jadna je svaka majka, osoba...koja dopušta da joj djeca žive prema nekim rješenjima kojekakvih centara, koja lječi svoje frustracije preko leđa svoje djece. Takve majke nazvala bih antimajkama.
O tome se radi Una. O djeci. Pokušajte to shvatiti. Djeca su bitna, i njihov mir, sklad i stabilno djetinjstvo sa dva razdvojena ali normalna roditelja koji bi im trebali biti uzor u izgrađivanju vlastite osobnosti. Ne radi se o "vama".







No comments: