Tuesday, December 18, 2007

Sretan ti Bajram, Bozic, Nova godina a kad se vratis zavrsices u bolnici

U stanju pripravnosti: uvecan stepen rizika od teroristickih akcija

Morgan Sowden, osnivač www.otac.ba , se još prije par mjeseci sa bivšom suprugom dogovorio o prazničnom rasporedu. Kako njegova porodica živi u Italiji i Engleskoj Božić obično slave u jednoj od te dvije zemlje. On je planirao da im se pridruzi sa svojom djecom ove godine.

Ove godine majka djece se složila s tim da djeca provedu praznike sa očevom porodicom a da nakon Božića, po svojoj želji, odu i u ski kamp na sedam dana. Avionske karte su kupljene još prje dva mjeseca, rodbina obaviještena i pokloni kupljeni a djeca radosna.

Međutim, prije dvije sedmice djeca su ocu saopštila da se majka predomislila i da im ne da da idu u ski kamp i da očekuje da se vrate u Sarajevo 26. decembra. Sin, kojem je sedam godina, se žali da mu je svijet postao pakao jer majka mu svakodnevno prijeti kako će svi ići u policiju ako se ne vrate onog dana kad je ona to odlučila.

Danas, 18. decembra, je ona otišla još dalje. Nazvala je Morgana i otvorenu mu zaprijetila da ako se ne vrate u Sarajevo 26. decembra „će on završiti u bolnici“ i da je ona odlučila da od danas koristi „novu taktiku pa neće više ići u Centar niti u policiju“ i da on dobro razmisli šta će jer će „zažaliti“ ako ne bude po njenom.

Iz Kaznenog zakona FBiH:

Članak 183.
Ugrožavanje sigurnosti

(1) Tko ugrozi sigurnost neke osobe ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život ili tijelo te osobe ili na taj način izazove uznemirenje građana,
kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci.
(2) Tko ugrozi sigurnost više osoba ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život ili tijelo tih osoba ili taj način izazove uznemirenje građana,
kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.

Ovo nije prva prijetnja upućena Morganu, ali je prva koju objavljujemo jer želimo skrenuti pažnju i postaviti pitanje „Da li je ovakvo ponašanje prihvatljivo?“ Prijetnje su upućivane i meni kao njegovoj partnerici i mojim roditeljima. Prijave u policiji postoje.

Ono što daje težinu ovoj prijetnji i čini je zastrašujućom je činjenica da je Morganova bivša supruga jednu od svojih prijašnjih prijetnji realizovala fizičkim napadom na njega i mene uz nanošenje štete mojoj imovini (septembar 2005). Ovo nije prvi put da se njegov sin žali da mu je život pakao – u avgustu ove godine nazvao je oca plačući i rekao da mu je život pakao i da ga je dan prije majka odvela u policiju što je za njega bilo strašno i lažno oca prijavila da je kidnapovao djecu dok je on bio van zemlje a djeca sa majkom!

Iz krivičnog zakona FBiH:

Član 347.
Lažno prijavljivanje

(1) Ko prijavi koju određenu osobu da je učinila krivično djelo propisano zakonom u Federaciji, znajući da ta osoba nije učinitelj,
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseca do pet godina.

Morgan je danas odmah nazvao Centar za socijalni rad. Nakon što je socijalnoj radnici, Razi Smoljan, objasnio šta se desilo ona je po ko zna koji puta pokazala nebrižnost Centra: „Šta hoćete od nas?“ U istinskom duhu slogana „u najboljem interesu djeteta“.

O nasilnim ženama...

No comments: